arrow_back

Visita a la Colònia Vidal (Puig-reig):
6è Primària

La visita a aquesta colònia ens permet copsar com es treballava i es vivia en una colònia industrial tèxtil de principis del segle XX i adquirir una visió global del que va significar la industrialització, quins van ser els fonaments tècnics, energètics i socials i com va afectar la vida quotidiana de les persones. A més a més ens permet fer-nos una idea de com era la vida en el temps dels nostres besavis en relació a l’alimentació, la higiene, l’educació, el lleure i les relacions socials.

La Colònia Vidal és una de les colònies tèxtils que es van instal·lar al peu del riu Llobregat durant l’últim terç del segle XIX i els primers anys del segle XX per a utilitzar la seva aigua com a font d’energia. Va ocupar el darrer espai que quedava lliure entre Navàs i Berga, la zona on es va crear la principal concentració de colònies d’Europa. A partir del moment del tancament de la fàbrica, les noves idees apunten cap una revalorització del patrimoni trobant nous usos a les instal·lacions i així neix un Museu que permet explicar com era la vida a la colònies.

Aquest Museu està inclòs en el Sistema Territorial del mNACTEC, que és una organització complexa formada per museus i espais d’interès patrimonial, científic i tècnic, repartits per tota la geografia catalana. Cada un d’ells és singular respecte als altres, perquè expliquen una temàtica específica o la industrialització en un espai concret del territori català, tenint en compte tan els aspectes científico-tècnics com els socials.

Els objectius de la nostra visita són:

  • Adquirir una visió global del que va significar la industrialització; quins van ser els fonaments tècnics, energètics i socials; i com va afectar la vida quotidiana de les persones.
  • Que els alumnes puguin captar com era la vida en els temps dels seus besavis en relació a l'alimentació, la higiene, l'educació, el lleure, les relacions socials,...

El Museu ens proposa conèixer com era la vida i el treball en una colònia tèxtil del 1900 fent un recorregut per l’interior de la Colònia Vidal que fins a l’actualitat ha conservat el patrimoni en la seva totalitat.

La visita comença amb un àudio-visual i tot seguit es fa un itinerari amè que permet visitar els serveis de la colònia obrera, l’habitatge, l’escola, la biblioteca, la peixateria, el safareig, les dutxes, la sucursal de caixa Manresa i una exposició permanent que ens explica el dia a dia dels homes i les dones que treballaven a la fàbrica; i els serveis del conjunt industrial on es poden veure els elements bàsics de l’aprofitament del aigua com a font d’energia, – resclosa, canal, turbines- la màquina de vapor i la maquinària tèxtil més significativa del procés de transformació del cotó – obridora, continues de filar, telers de garrot…

Nosaltres fem la visita teatralitzada, que és una visita guiada per dos personatges de l'època en què la fàbrica estava a ple rendiment. En Jepet i la Remei representen a dos personatges que han quedat anclats a la colònia i que ens ensenyen com era la seva vida en el passat. Si bé la Remei es limita a explicar com eren la vida i el treball a la colònia, en Jepet encara pensa que fa tard a la feina i que la fàbrica està en ple funcionament, la qual cosa provoca situacions curioses  mentre ens acompanyen en el recorregut per la colònia.

search