arrow_back

Excursió a Mercabarna. Campanya: “5 al dia”
4rt Primària

Els nens i les nenes de 4t E.P fan una visita a Mercabarna, polígon ubicat a la Zona Franca, on es concentren els mercats a l’engròs de producte fresc de la ciutat de Barcelona.

L’objectiu de la sortida és la participació a la campanya  “5 al dia” organitzada per Mercabarna i l’Associació Gremial d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona i Província , amb el suport de la Generalitat de Catalunya. L’eix central de la campanya consisteix en fer una passejada pel Mercat Central de Fruites i Hortalisses, visitar un magatzem de producció i la Unitat Alimentària  per tal de promoure el consum de les fruites i hortalisses entre els infants, així com també entre les seves famílies.

Aquesta sortida està inclosa en l’àrea de coneixement del medi, dins del tema de la nutrició humana i en l’apartat de com els aliments influeixen en la salut de les persones. És fonamental que  la correcta alimentació dels infants inclogui el consum d’un mínim de cinc racions diàries d’entre fruites i hortalisses. Aquests aliments són fonamentals per al correcte desenvolupament dels nens, per la seva riquesa en vitamines, sals minerals, fibra i carbohidrats. A més, serveixen per prevenir malalties que apareixen a l’edat adulta com el càncer i els problemes cardiovasculars.

En arribar a Mercabarna ens esperen els coordinadors que ens acompanyen a la Sala d’Actes on ens fan una explicació sobre quins són els objectius de ‘5 al dia’ i les activitats que es realitzaran al llarg de la visita. En aquesta presentació també es tracten altres aspectes, des de la producció i comercialització de les fruites i les hortalisses, fins a la importància del seu consum per mantenir una dieta sana i equilibrada.

Un grup de monitors especialitzats són els encarregats de guiar els alumnes al llarg de tota la visita. La primera activitat és ensenyar-los la maqueta de Mercabarna per tal d’explicar-los les característiques i dimensions del mercat central de Barcelona. Els alumnes fan un recorregut per diferents naus del Mercat Central per tal d’introduir-se al món de les fruites i les hortalisses. En una de les parades del Mercat, els monitors imparteixen una classe teòrica i pràctica sobre les famílies de les fruites i les hortalisses.

En una altra de les parades s’organitza un taller amb l’objectiu de realitzar activitats d’observació, experimentació i tast de productes, perquè els nens es familiaritzin amb les diferents varietats, colors, olors, textures, sabors, etc. Els escolars visiten un magatzem de Mercabarna de rentat de patates. L’objectiu d’aquesta activitat és que aprenguin els diferents processos i agents intermediaris que hi ha entre la producció i el consum final dels productes horto-fructícoles.

S’ofereix un dinar als alumnes a base d’hortalisses, fruites fresques i sucs naturals, que complementa l’entrepà que duen de casa o de l’escola.

Els alumnes reben una bossa amb informació per a les seves famílies, on s’inclouen recomanacions per a la seva alimentació i jocs amb el missatge de ‘5 al dia’. També s’emporten una bossa de patates .

search